Din hälsa under Corona

Om du mår psykiskt dålig som student så är du inte ensam, studenter är en av grupperna i vårt samhälle som mår sämst psykiskt. Upp till varannan student mår psykiskt dåligt under sin studietid. Du är med andra ord inte ensam, många av oss som har studerat har mått dåligt. Men det finns platser du kan vända dig för att få stöd, vår rekommendation är att man alltid gör detta för att det är lätt att saker blir sämre övertid. Därför är det bättre att arbeta förebyggande, men detta gör det inte lättare att söka hjälp.

Vi kommer lista flera olika sätt man kan få hjälp nedan som förhoppningsvis passar dig. Om du känner att du vill ha stöd gällande var du ska vända dig eller vill berätta något för oss som studentkår kan du alltid prata med vårt Studentombud eller vända dig till någon i kårstyrelsen. Vi vill däremot betona att om du mår väldigt dåligt bör du vända dig direkt mot vuxenpsykiatrin eller 112 vid allvarliga svårigheter. Om du känner att det är svårt att veta vart du ska vända dig så kan de svara På telefonnummer 1177 får du ett snabbt svar om vart du ska vända dig inom vården.

Studenthälsan

Studenthälsan är ett bra alternativ för dig som vill ha stöd i olika former, de kan erbjuda många olika typer av stöd. De har alltifrån workshops, yoga, gruppaktiviteter till individuella samtal. GIH har ett avtal med studenthälsan, I och med detta kommer ni få ett stöd. Ibland är det tyvärr många sökande till Studenthälsan därav rekommenderar vi även att ni testar andra alternativ om ni inte kan få en tid den närmaste tiden.

Webb: https://www.su.se/utbildning/din-h%C3%A4lsa/studenth%C3%A4lsan

Din vårdcentral

Vårdcentralen är alltid ett bra alternativ att vända sig till om dina problem inte är livshotade och akuta.  Du bestämmer själv vilken vårdcentral du ska gå till. Det behöver inte vara den mottagning som ligger närmast ditt hem, du kan till exempel välja en mottagning som en vän rekommenderat. Du kan även önska om att få komma till en särskild läkare på mottagningen, till exempel någon som har särskilda språk- eller specialistkunskaper.

Webb: https://www.1177.se

Du som vill ha stöd här och nu

Om du känner att du inte behöver akut hjälp, men vill prata med någon som är legitimerad psykolog eller terapeut kan du använda flera appar om du har en smartphone. Bland annat kan man använda Mindler eller Kry.

KRY

Om du mår dåligt och är i behov av hjälp kan du ta kontakt med psykologer via videosamtal för bedömning och KBT-behandling. Kostnadsfritt för alla under 20 år, och 250 kr för övriga (frikort gäller). Tider finns redan samma dag.

Öppet dygnet runt årets alla daga
Webb: Kry.se

Mindler

Mindler har över 100 psykologer anslutna och garanterar att man får en tid inom 24 timmar. Tjänsten är ansluten till landstingen och ett samtal kostar 100 kronor för 25 minuter. Frikort gäller.

Webb: Mindler.se

Andra instanser som kan ge stöd

Mind – äldrelinjen

Telefon: 020-22 22 33
Vardagar kl. 10-15
Webb: Äldrelinjen

Jourhavande medmänniska

Telefon: 08-702 16 80
Alla dagar kl. 21-06
Webb: Jourhavande medmänniska

BRIS – stöd för vuxna

Stöd för vuxna om barn (upp till 18 år).
Telefon: 077-150 50 50
Vardagar kl. 09-12
Webb: Bris – stöd för vuxna

Stöd för idrottsledare om barn.
Telefon: 077-440 00 42
Vardagar kl. 09-12
Webb: Bris – stöd för idrottsledare

Jourhavande kompis

Tar emot samtal från barn och unga upp till 25 år.
Chattjour vardagar kl. 18-22, helger kl. 14-18
Webb: Jourhavande kompis – Röda Korset ungdomsförbundet

UMO

UMO är en webbplats för alla som är mellan 13 och 25 år. På kan du få kunskap om kroppen, sex, relationer, psykisk hälsa, alkohol och droger, självkänsla och mycket annat. Om du är 13-25 år är du välkommen att höra av dig till din närmaste ungdomsmottagning för att få råd och stöd även vid psykisk ohälsa. Här kan du söka efter din närmsta mottagning.

Webb: Umo.se
Delar av Umo.se finns på andra språk Youmo

Blue Call

BlueCall ger samtalsstöd via sin app.

Ladda ner appen för Iphone.
Ladda ner appen för Android.

SPES

SPES erbjuder stöd och hjälp till efterlevande. SPES telefonjour finns för dig som är närstående till någon som tagit sitt liv.

Telefon: 020-18 18 00
Alla dagar kl. 19-22
Webb: Spes.se

Stödlinjen – första hjälpen vid spelproblem

Webb: Stödlinjen

Mind – självmordslinjen

Telefon: 90101
Alla dagar kl. 06-24
Webb: Självmordslinjen

Chatt
Alla dagar kl. 06-24
Webb: Minds chatt

RFSU

RFSU-chatten: Vi utökar chattens öppettider för att stötta 1177 och andra vårdgivare under en intensiv period. Fram tills slutet av april kan du chatta med oss: måndag-torsdag klockan 14.00-15.00 och 19.00-20.00.

Webb: https://www.rfsu.se/sex-och-relationer/for-dig-som-undrar/rfsu-chatten/